PAROC piedalās Latvijā ražotu, videi draudzīgu un inovatīvu siltināšanas paneļu izpētes projektā

03 aug. 2015
Pētījuma “Paaugstinātas ekoloģiskās vērtības koksnes materiālu izpēte” ietvaros, sadarbojoties SIA “Meža un koksnes produktu pētniecības un attīstības institūts”, SIA “Latvāņi” un SIA „Paroc” Jelgavā, Dobeles ielā 41, šogad veikta LLU Meža fakultātes Kokapstrādes ēkas fasādes renovācija un siltināšana. Ražotāju un zinātnieku kopējā pētījuma mērķis – noskaidrot cik efektīvu siltumizolāciju var nodrošināt no Latvijas kokmateriāliem un PAROC akmens vates radītie siltināšanas paneļi, tāpēc tajos ievietotas temperatūras un mitruma monitoringa sistēmas.

Inovatīvo siltināšanas paneļu galvenie plusi ir ekoloģisko un ilgtspējīgo Latvijas kokmateriālu, un videi draudzīgās Paroc akmens vates izmantošana to tapšanā, kā arī jau gatavu paneļu ražošana rūpnīcā, kas nodrošina daudz īsāku to uzstādīšanas laiku būvobjektos, sagādājot mazāk neērtību ēku saimniekiem.

Pētījums “Paaugstinātas ekoloģiskās vērtības koksnes materiālu izpēte” tiek veikts programmas „Kompetences centri” ietvaros, ko pārvalda SIA „MNKC”, projekts tiek finansēts ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru noslēgtā līguma Nr. L-KC-11-0004 ietvaros.

Pētījuma “Paaugstinātas ekoloģiskās vērtības koksnes materiālu izpēte” ietvaros, Jelgavā siltinātās ēkas siltināšanas paneļos uzstādīta monitoringa sistēma, ar kuras palīdzību ir iespējams tiešsaistē vērot dažādu rādītāju – gaisa temperatūras un relatīvā mitruma, materiāla un tā virsmas temperatūras – izmaiņas, apkopot iegūtos datus un tos izmantot tālākajā pētniecībā un siltināšanas paneļu ražošanas tehnoloģijas attīstībā. Monitoringa sistēmas nolasītos datus iespējams vērot ik dienu, taču plašākus secinājumus plānojam izdarīt pēc gada,” stāsta SIA “Meža un koksnes produktu pētniecības un attīstības institūts” (MEKA) direktora vietnieks Kārlis Būmanis.

Uzņēmums „Paroc” aktīvi piedalījās šī projekta projektēšanas fāzē, tostarp finansiāli atbalstot projekta izstrādi. „Paroc” jau ilgstoši sadarbojas ar MEKA zinātniekiem, jo mūsu akmens vate ir nedegoša un tiek plaši izmantota koka konstrukciju siltināšanai. Esam ļoti gandarīti, ka varam piedalīties šajā inovatīvo siltināšanas paneļu izstrādes projektā, kura rezultāts būs Latvijā ražotu, ilgtspējīgu un ekoloģisku siltināšanas paneļu īpašību izpēte un, domājam, rūpnieciskās ražošanas uzsākšana uzņēmumā „Latvāņi”, uzsver SIA „Paroc” izstrādājumu attīstības vadītājs Ronalds Liepiņš.

Kā inovatīvam un energoefektīvam risinājumam, šiem siltināšanas paneļiem ir iespēja kļūt par plaši pielietotu risinājumu ēku siltināšanas darbos Latvijā. Rietumeiropā un Skandināvijā šāds ēku siltināšanas risinājums ir salīdzinoši izplatīts, bet Latvijā pagaidām šāds risinājums pielietots četros zināmos ēku projektos - RTU Dizaina un enerģētiķu fakultātes jaunajā ēkā Ķīpsalā, Biroju centrā Deglava ielā, Rīgā, un nu jau arī LLU MF Kokapstrādes katedras ēka Jelgavā. Visiem šiem projektiem koka paneļu izgatavošana notika rūpnīcā un uz būvlaukumu tos atveda gatavus, ar iestrādātu siltinājumu, pretvēja aizsardzību, tvaika izolāciju, iekšējo pelēko apdari, bet bez ārējās apdares plāksnēm, kas katrā projektā ir atšķirīgas. Montāžas laiks šādai sistēmai ir vismaz 3 reizes īsāks par būvniecībā patērēto laiku, izmantojot tradicionālos siltināšanas paņēmienus.

Vidējais montāžas laiks, siltinot ar gatavajiem paneļiem, ir 100 - 120m2 dienā, kas ievērojami var samazināt būvlaukuma un aprīkojuma uzturēšanas izmaksas siltināšanas procesā. Vēl jāpiemin, ka šādi paneļi izdevīgi tieši zema enerģijas patēriņa koncepcijas ēkām ar siltumizolācijas biezumu, kas pārsniedz 250mm, ar siltuma caurlaidības koeficienta vērtību zem 0,14 W/m2K, kad vienkāršotais apmetuma pielietojums šādām prasībām ir sarežģīti veicams.

 MEKA. Kokapstrādes ēkas fasādes renovācija un siltināšana  MEKA. Kokapstrādes ēkas fasādes renovācija un siltināšana